Prva Update Nivo radionica oduševila - imamo i recepte

Nedavno je u novootvorenoj low carb trgovini i pekari Update Nivo u Čakovcu održana prva u nizu edukativno praktičnih radionica. Sukladno predblagdanskom terminu, radionica je bila posvećena izradi slatkih i slanih božićnih zalogaja i kolača.
Update Nivo kao ekskluzivni zastupnik za Hrvatsku proizvoda Norbi Update, te trgovina i webshop s najširim izborom LOW CARB, KETO i ZERO artikala, ima viziju i misiju educirati javnost o režimima prehrane koji uključuju smanjeni unos ugljikohidrata. Naime svi Update Nivo proizvodi su primjereni za dijabetičare, ali i za ljude koji su odabrali keto, paleo ili LCHF režim prehrane.
Prvu Update Nivo radionicu vodila je Martina Slukić Palinkaš koja je na temelju svog višegodišnjeg iskustva sa LCHF/KETO prehranom okupljene upoznala s osnovama low carb prehrane i pokazala kako ispeći fine slane i slatke keto božićne zalogajčiće i kolačiće. Okupljene polaznice su imale priliku pitati sve što ih je zanimalo o ovom načinu prehrane, iz prve ruke su naučile i pokoji trik kako pripremiti ove slasne zalogaje, te su mogle i degustirati pripremljene slane i slatke delicije. Iako je zainteresiranih bilo puno, kako bi svaka polaznica imala priliku aktivno sudjelovati u radionici, broj mjesta na radionici je bio ograničen, te su se sve sudionice složile u ocjeni kako je ova radionica bila izuzetno vrijedna i edukativna, te se već raduju prvoj idućoj prilici za ponovno druženje i učenje. Kući su osim novih znanja i vještina ponijele i prigodne slatke darove Update Nivoa.
U nastavku donosimo recepte za kolačiće i zalogaje koje je na radionici pripremala Martina Slukić Palinkaš kako biste ih mogli isprobati kod kuće te bez grižnje savjesti uživati kroz blagdane.
LOW CARB OREO KEKSI
Sastojci za kekse:
- 100g Update univerzalne mješavine brašna
- 25g sirovog kakao praha
- 30g Update KETO sladila od eritrita i stevije
- 1/4 praška za pecivo
- 1 žličica ekstrakta vanilije ili praha burbon vanilije
- 35g kokosovog ulja, rastopljenog (ili maslaca)
- 3 žlice bademovog mlijeka (ili vrhnja za šlag ili kokosovog mlijeka)
- Prstohvat soli
Za kremu:
- 100ml kokosovog šlaga (ili punomasnog vrhnja za šlag bez šećera)
- 50g grčkog jogurta (ili punomasno kiselog vrhnja)
- sok 1/2 limuna
- ekstrakt (prah) vanilije
Postupak:
Od svih sastojaka za kekse zamijesite glatko tijesto (po potrebi dodajte još 1-2 žlice mlijeka da ne bude pretvrdo) te razvaljajte između 2 papira za pečenje na do 5mm debljine. Modlicom ili čašom režite krugove cca 4cm promjera, stavite na papir za pečenje te pecite oko 8 min na 180°C.
Dok se keksi peku, izmiksajte čvrsti šlag, dodajte jogurt i ostale sastojke za kremu (po želji možete malo i zasladiti Update KETO sladilom od eritrita i stevije)
Kad se keksi ohlade, spajajte ih kremom.
SLANI KETO ZALOGAJČIĆI
Sastojci:
2 cijela jaja i 2 bjelanjka
150g krem sira
60g Update univerzalne mješavine low carb brašna
40g badem brašna
10g psylliuma
3g guar gume
prašak za pecivo (8g)
sol po ukusu (1 žličica)
4 žlice hladno prešanog ulja
70g ribane mozzarele (ili nekog drugog lako topivog sira)
100g nasjeckane pancete
2 žlice bučinih sjemenki
2 žlice sjemenki suncokreta
po želji: žličica češnjaka u prahu
Postupak:
jaja, sir i suhe sastojke izmiksati dodati dodati ulje, mozzarelu i pancetu te ostaviti 1-2 minute da se zgusne.
Žličicom stavljati manje hrpice (cca 3 do 4cm) na papir za pečenje te peći oko 15min na 190°C
LOW CARB VANILIN KIFLICE ILI KEKSIĆI
Sastojci:
- 150g Update univerzalne mješavine low carb brašna
- 50g mljevenih oraha
- 50g bademovog brašna
- 120g maslaca
- 70g Update KETO sladilo od eritrita i stevije
- 1/2 vrećice Update praška za puding od vanilije (ili žlica proteina okus vanilije)
- 1/2 praška za pecivo (5g)
- 2 žumanjka
- 2 žlice napitka od badema (ili slatkog vrhnja ili kokosovog mlijeka)
- 1 mahuna vanilije ili burbon vanilija u prahu
- Korica limuna – po želji
Postupak:
Sve suhe sastojke staviti u zdjelu, dodati omekšali maslac i mlijeko te zamjesti glatko tjesto. Ako je pretvrdo, slobodno dodati još žlicu-dvije bademovog mlijeka.
Ako želite keksiće, tijesto razvaljati između dva papira za pečenje na cca 1 cm debljine te rezati modlicama za keksiće, ili oblikujte kiflice rukama.
Poslužite oblike na papir za pečenje te pecite 10-tak min na 180°C